OVISSIMMO: de schapen komen terug naar Lier

Lier: Op zondag 14 april 2019 omstreeks 14.00 uur komen de schapen voor het derde jaar terug. Onder begeleiding van doedelzak spelers vertrekken een veertigtal schapen van aan Bar Vest (Frederik Peltzerstraat 72) via de stadsvesten richting Spui. Vandaar gaat het verder naar het ‘konijnenbos’ waar de schapen deze zomer naar hartenlust kunnen grazen. Enige professionele  herders met hond leiden de kudde veilig naar hun bestemming.
De Sociëteit van de Schaepshoofden verzorgt die dag een opendeurdag in het Spui. Je kan daar rustig verpozen bij een lekker drankje.
Voor de kinderen is een knuffelhoek met een tiental lammetjes voorzien.

Begrazingsproject
De terugkeer van de schapen kadert in een begrazingsproject dat de Sociëteit van de Schaepshoofden drie jaar geleden opstartten samen met de stad Lier en een professionele herder. Met dit project wordt het gebied achter het Spui tussen een dode arm van de Nete en de Nete zelf op een ecologisch verantwoorde manier onderhouden. Gezien het grote succes wordt dit project ook dit jaar hernomen.

Educatief aspect
Ook het educatieve aspect wordt niet vergeten. Dankzij schaapsherder, Chris Caerts, wordt een onvergetelijke les over het schaap op de begrazingsweide voorzien. Alle basisscholen kunnen participeren. Ze maken niet alleen kennis met het dier en de biologische aspecten ervan maar ook met de cultuurhistorische en ecologische aspecten van de begrazing. Een demonstratie schapen drijven met Border Collies van de herder is zeker het meest spectaculaire onderdeel van de educatieve uitstap. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet