Nestkastjes voor gierzwaluwen

Lier: Natuurpunt plaatste, in samenwerking met de stad twintig nestkastjes tegen de gevel van het Sint Gummaruscollege aan de Kanunnik Davidlaan. Later dit jaar volgen nog een 10-tal kasten tegen de nieuwe vleugel van de Louis Zimmercampus die nu in aanbouw is.

“Met de afbraak van de Sionskazerne een 5-tal jaar geleden verdween de grootste gierzwaluwkolonie van Lier. De gierzwaluw is zowat de enige West-Europese vogelsoort die uitsluitend in menselijke bouwwerken broedt. De gierzwaluw is onze 100-dagen vogel die alleen naar hier komt om een broedsel groot te brengen. Eind juli vertrekken ze alweer naar Zuid-Afrika om daar drie kwart van het jaar te verblijven.
Gezien wij de laatste jaren meer energie efficiënt zijn gaan bouwen verdwijnen ook de broed mogelijkheden voor de gierzwaluw.
Gelukkig werden er reeds enige nestkastjes geplaatst. De kunstacademie zette de eerste stap. Er werden 20 nestkasten als alternatieve broedlocatie geplaatst. Ondertussen zijn er reeds enkele bezet.  In samenwerking met de Stad Lier plaatste Natuurpunt vorig jaar gierzwaluwkasten tegen de OCMW-gevel aan het Paradeplein. Later dit jaar volgen nog een tiental kasten tegen de nieuwe vleugel van de Louis Zimmercampus die nu in aanbouw is. We verwachten dat de eerste van de nieuwe kasten na zowat twee à drie jaar in gebruik zullen worden genomen. Gierzwaluwen hebben immers een grote nieuwvrees en hebben gewenning nodig” vertelt Gerald Driessens van
Natuurpunt afdeling De Wielewaal. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet