Het Huis van Oscar in Lier – een kunstenaarswoning met een ziel

Fotoreportage...

Lier: Ter gelegenheid van het tien jarig bestaan van het huismuseum Oscar van Rompay (1899-1997)  werd een kunstboek over dit museum uitgegeven.

“In het eerste deel maakt u een virtuele foto wandeling door het huis waar Oscar en Jeanne woonden. Op de rechterbladzijde staat meestal een paginagrote foto, de linkerzijde geeft de details. In het tweede deel kan u genieten van de tuin van Oscar en Jeanne in de vier jaargetijden. De unieke en pas gerenoveerde druivenserre (uit 1880) mocht niet ontbreken.
“Het volgende deel omvat een fotoalbum van de bewoners van het huis. De foto’s illustreren het leven van Oscar en Jeanne. Het laatste deel is een kunstportefeuille van het werk van Oscar. Thema’s zoals Lier, Montmartre, het zonnige Zuiden, portretkunst, het circus, naakt en stilleven zijn erbij”, zegt voorzitter Willy Schuermans, die samen met vormgever Herman Schoors en fotograaf Mon Rottiers dit boek samenstelde.

“Oscar Van Rompay was een buitengewoon getalenteerd tekenaar-schilder. Hij werd in Parijs gewaardeerd door de beroemde impressionist Maurice Utrillo en een aantal Parijse vrienden en in Lier door een schare intimi en bewonderaars.
Zijn teken- en schilderwerk waarvan het overgrote deel- en zeker het allerbeste- in het huis van Oscar wordt bewaard getuigen ervan.
Oscar Van Rompay was zich terdege bewust van de artistieke waarde van zijn werk maar koos ervoor om teruggetrokken te leven en te werken in zijn historische woning in de Vredebergstraat. Hij leefde in beslotenheid voor zijn kunst, exposeerde vrijwel nooit en wilde geen werk verkopen.
Oscars houding is het absolute tegendeel van hedendaagse schilders die meer glorie putten uit de exorbitante marktprijzen die ze voor hun werk realiseren dan uit de intrinsieke waarde van hun werk.
Oscar Van Rompay is bovendien en tenslotte ook een volstrekt uniek Liers stadsburger: hij bestond het om zijn volledig bezit, onroerend én roerend, aan de Lierse gemeenschap na te laten. Hij schonk het aan een vzw die hij de opdracht gaf zijn werk tentoon te stellen en zijn historische woning toegankelijk te maken voor het publiek”, verduidelijkt Willy Schuermans.

Burgemeester Frank Boogaerts: “Oscar was ‘gene gewone’. Hij was iemand met een heel uitgesproken mening die hij ook vurig verdedigde. Oscar was een ietwat excentrieke man die heel wat mooie schilderijen heeft nagelaten. Al deze werken zijn in dit huis ondergebracht.”

‘Het Huis van Oscar in Lier’ telt 186 pagina’s en kost 60 euro. Er zijn slechts driehonderd exemplaren gedrukt. Het boek is te koop in Het Huis van Oscar, bij Visit Lier en in de Standaard Boekhandel in de Antwerpsestraat. (MSL/foto’s MSL - SDW/video SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet