Liers Begijnhof krijgt uiteindelijk nieuwe Kruisweg

Lier: Op vrijdag 22 maart 2019 wordt de nieuwe Kruisweg van het Liers Begijnhof plechtig ingewijd.
De Lierse aquarellist Fons Teijsen (66) schilderde veertien staties over het lijdensverhaal van Christus. Speciaal aan deze toch wel klassieke kruisweg is het feit dat het verhaal zich afspeelt op het Liers Begijnhof. Zo wordt Jezus ter dood veroordeeld voor de begijnhofkerk . Hij ontmoet Veronica, die Zijn aanschijn afveegt, in de Wezenstraat op de hoek van de Sint Margarethastraat. Dit maakt deze Kruisweg uniek en typisch Liers.

Het vervangen van de oude Kruisweg kenden een lang lijdensverhaal. De oude Kruisweg geschilderd op houten panelen zou volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed dateren tussen 1890 en 1920. Hij werd gerestaureerd in 1949 door Bernard Janssens. Tussen 1986 en 1987 werd een nieuw restauratie doorgevoerd. Enige jaren geleden liet de stad de panelen verwijderen omdat ze zwaar beschadigd waren. Daar ze onder slechte omstandigheden in een magazijn werden opgeslagen zijn deze nu totaal onherstelbaar.

“De Koepel voor Cultuur had een budget voor de restauratie van de Kruisweg op het Begijnhof. We besloten daar iets mee te doen. Na een paar andere pistes bewandeld te hebben zijn wij bij Fons Theijsen, aquarellist en bewoner van het Begijnhof terecht gekomen”, zegt Paul Van Steenkiste voorzitter van de Lierse Koepel voor Cultuur.

“Eind december 2017 vroeg Paul Van Steenkiste mij of ik het niet zag zitten om een nieuwe Kruisweg voor het Begijnhof te schilderen. Ik heb toen wat opzoekingen gedaan en ben verschillende kruiswegen gaan bekijken. Ik besloot vrij snel om geen moderne kruisweg te maken omdat we hier toch in een historisch erfgoed zitten. Daarom besloot ik het ganse lijdensverhaal te situeren in het begijnhof zelf. De figuren zijn gebaseerd op de klassieke figuren die je op verschillende kruiswegen tegenkomt. De eerste staties die ik maakte vielen in de smaak en maakte de veertien staties af”, zegt Fons Theijsen.
“Gezien de Kruisweg buiten moet hangen lieten de Heren Van Lier reproducties maken op weerbestendige aluminium platen die behandeld werden tegen Uv-straling, graffiti en krassen”, voegt Theijsen er nog aan toe.
De werken worden opgehangen onder de bestaande kleine luifels, die door de stad gerestaureerd werden. 

Lange lijdensweg
“In 1984 werd bij de Heren van Lier de idee geopperd om de kruisweg van het Begijnhof te restaureren. Het project vond echter geen doorgang. In 1997 werd voor de tweede maal een restauratie vooropgesteld die echter om financiële redenen geen doorgang kon vinden. In 2002 werd door de Gilde de idee terug opgerakeld ditmaal om een half verheven kruisweg te laten maken. Dit kende ook geen doorgang. Met digitale technieken werd een poging gedaan om de oude kruisweg terug in ere te herstellen. Gezien de slechte toestand van de Kruisweg was dit ook niet mogelijk.
Na weer enkele jaren stilte, in 2014 stelde de Gilde de slechte toestand van het Begijnhof en de Kruisweg weer eens aan de kaak. Naar aanleiding van het toetreden van Fons Teijssen  tot de Confreers, werd de idee terug te berde gebracht, ditmaal met een voorstel om een volledig nieuwe Kruisweg te ontwerpen. Een summier ontwerp van Confreer Teijssen (2016) viel in vruchtbare grond, en de wagen stond op de rails”, vernemen we van Jim Goetze van de Gilde Heren van Lier.

Tentoonstelling – Kunstmap
Ter gelegenheid van de inwijding van de nieuwe Kruisweg vindt in galerij Convent, op het Begijnhof, een tentoonstelling plaats van werken van Fons Teyssen en Anne Aras.
De Heren van Lier brengen een kunstmap met veertien reproducties van de nieuwe Kruisweg uit. Er zijn slechts 200 genummerde en gesigneerde exemplaren beschikbaar. Prijs: 40 euro.
De tentoonstelling kan nog bezocht worden op zaterdagen 23 en 30 maart en op zondagen 24 en 31 maart. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet