Vrienden van de Academie stellen tentoon in L’ Avenirsite

Lier: Na een reeks lentetentoonstellingen van de voorbije jaren pakken de Vrienden van de Academie uit met hun eerste ‘Salon de l’avenir’. Deze titel verwijst uiteraard naar de locatie, maar zegt evenveel over de ambitie om naar de artistieke toekomst te kijken. We gaan, na de reeks lentetentoonstellingen van de voorbije jaren, een nieuwe uitdaging aan .

Dit jaar stond de jury voor de moeilijke keuze om uit de zeventig kwaliteitsvolle inzendingen een dertigtal werken te selecteren. “Voor de niet-verkozenen heb ik een bemoedigend woordje: wij hadden nog voldoende werk over om eventueel een mooie tweede expo te kunnen houden met jullie werk, noem het een ‘salon des refusés’. En als u de geschiedenis van de impressionisten kent, weet dan dat de schilders die niet werden toegelaten op het officiële salon van de academie, de bekendste impressionisten zijn geworden. De tijd kan anders oordelen over kunst…”, zegt Marie-Josée Cobbaert, ondervoorzitter van de Vrienden van de Academie.
“Deze groepstentoonstelling komt tegemoet aan een reële verzuchting. Je mag het niet onderschatten, voor een individuele kunstenaar, om op eigen houtje een solotentoonstelling af te leveren. Alleen al het zoeken naar een ruimte is een helse karwei. En vaak zijn deze druk bezet. Ook commerciële galerijen zijn zeer dun gezaaid in onze stad en regio. Daarom is de samenwerking met Peter Everaert een geschenk uit de hemel. Bovendien kunnen de kunstenaars die vandaag tentoonstellen hun kunstwerken verkopen als ze dat wensen.”

Wat alvast wel een succes kan genoemd worden, zijn de vele mooie werken die vandaag voor het eerst tentoongesteld worden. Ongezien talent komt vandaag naar buiten en treedt in de spotlights. Het is deze doelstelling die voor de vrienden van de academie heel belangrijk is. Het is aan jullie om het debat over de vandaag getoonde kunst te starten, want ook dat hoort er bij. En wellicht zijn de deelnemende kunstenaars ook heel nieuwgierig naar een reactie”, besluit de ondervoorzitter. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet