Muzikaal jeugd uitwisselingsproject China - België in Stedelijke academie

Fotoreportage...

Lier: Tijdens het laatste weekend van juli 2019 vindt in Lier en Zandhoven de Europe – China Youth Music Exchange 2019 plaats. Dit zomerfestival, dat doorgaat in Zandhoven op 27 juli en in Lier op 28 juli, ontmoeten heel wat talentvolle jonge artiesten uit China hun collega’s uit België. Ze begrijpen elkaars taal niet. Ze kunnen alleen communiceren via de internationale taal van de muziek.

Op deze ontmoetingsdagen wordt niet alleen muziek gemaakt. Er zijn demonstraties van Chinese papierknipkunst, thee ceremonies, Tai Chi en de kunst van Foshan Wing Chun Kongfu Master Liang Xuhui. Het hoogtepunt van het festival is zonder twijfel de muzikale ontmoeting tussen tientallen Chinese en Belgische jonge musici tijdens de opvoering van het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde werk 'De Nieuwe Zijderoute', geschreven door Han Flintrop, leraar aan de SAMWD Lier en in 2010 samensteller van de suite 'Europa, Europa'.
“Speciaal te vermelden is dat de Chinese en Belgische muzikanten onafhankelijk van elkaar dit stuk hebben voorbereid. Tijdens een repetitie zullen ze voor de eerste maal samenspelen”, legt Han Flintrop uit.
Deze achtdelige suite beschrijft de beroemde tocht van de Venetiaanse koopman Marco Polo (1254-1324). Het jeugdorkest van het festival maakt gebruik van allerlei Europese en Chinese instrumenten en voert het publiek langs de kleurrijke steden zoals Hormuz, Trabzon, Parangimalai en Quinsai op weg naar het huidige Peking. De tot de verbeelding sprekende muziek wordt toegelicht en ondersteund door dans en beweging. Bovendien kan de route ook via multimedia visueel gevolgd worden. Als men bedenkt dat de jonge muzikanten maar één gemeenschappelijk taal hebben, muziek natuurlijk, is de opvoering van dit stuk een hele prestatie.

De voorstelling in Zandhoven vindt plaats op 27 juli om 19.30uur in zaal De Populier. In Lier vindt de voorstelling plaats 28 juli om 19.30 uur in de Jezuïetenkerk. Deze concerten worden kleurrijk aangevuld met Taichi, Wingchun Kung Fu, thee ceremonies, papierknipkunst en volksdans.
De voorbereinde repetities gaan door op donderdag 25 en vrijdag 26 juli (10u00-16u00).
(MSL/ foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet