Leescafé opent met nieuwe menukaart en nieuwe openingsuren

Lier: Het Leescafé van de bibliotheek van Lier is terug open. Tot blijdschap van veel bibliotheekbezoekers. “We kregen inderdaad regelmatig de vraag naar de ‘echte’ kop koffie met persoonlijke bediening, in plaats van de automaatbeker,”  zegt schepen van onder meer bibliotheek en cultuur Ivo Andries. “Bovendien wees een tevredenheidsonderzoek in 2018 op een duidelijke vraag naar een uitbreiding van de openingsuren over de middag. Een werking met enkel vrijwilligers bleek de voorbije jaren niet evident en we zochten dus naar een andere oplossing.”

Het stadsbestuur heeft de voorbije maanden verschillende pistes onderzocht. Uiteindelijk werd beslist om de uitbating van het Leescafé toe te vertrouwen aan Werkmmaat vzw.  Werkmmaat zal hiervoor samenwerken met drie andere sociale organisaties.
Werkmmaat  vzw is geen onbekende voor de stad Lier. Deze vzw, opgericht in 2011, baat al het Koffiehuisje in de speeltuin in het stadspark uit. Ze is er ook verantwoordelijk voor de verhuring van de minigolf en de tennisvelden. Daarnaast zorgen medewerkers van Werkmmaat voor het onderhoud van de Vesten, voor ondersteuning van de toeristische dienst en ook voor het Fietspunt naast het station in Lier.

“In al onze projecten, en dus ook in het Leescafé, willen we mensen de kans geven om werkervaring op te doen en hun competenties verder te ontwikkelen,” licht Erwin Lauriks, coördinator van Werkmmaat toe. “Op die manier willen we mensen voorbereiden om nadien een duurzame job te vinden.”
Ook de Wereldwinkel van Lier, Mondiale Werken Regio Lier en Mivas/Goed Gevoel zetten hun schouders mee onder het Leescafé. “De voorbije weken hebben we heel wat vrijwilligers gezocht én gevonden om mee te helpen in het Leescafé,” zegt Luc Severins van Mondiale Werken Regio Lier. “Onze medewerkster Souzan Salhab zal alle vrijwilligers coachen en ondersteunen. Als je als vrijwilliger wil mee werken, ben je trouwens nog steeds heel welkom. Laat je naam maar achter bij de mensen achter de toog.”

“Het stadsbestuur vindt duurzaamheid en fair trade heel belangrijk in het Leescafé. De vrijwilligers van de Wereldwinkel willen dan ook heel graag mee werken aan het project,” gaat Tom Van de Vel van de Oxfam-Wereldwinkel in Lier verder. “Het feit dat er in het Leescafé elke dag verse soep is, gemaakt door onze mensen, sluit daar goed op aan,” vult Joris Nicolaï van Mivas/Goed Gevoel aan.

Het Leescafé is elke werkdag open van 10 tot 20 uur en op zaterdag van 10 tot 15 uur. Als de bibliotheek gesloten is, kan je binnen wandelen via de Deensestraat 6. Naast warme en koude dranken staan er ook enkele kleine gerechten op de kaart. Je hoeft in de Fé dus niet meer je krant of je boek dicht te slaan als je honger krijgt. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet