Colibranttriptiek in de Sint-Gummaruskerk

Lier: In de Sint Gummaruskerk kan je tussen 1 juni en 30 september 2019 de Colibranttriptiek bewonderen. Dit schilderij is een Vlaams topstuk, toegeschreven aan Goossen (Goswin) van der Weyden. Hij was een renaissance schilder die leefde van 1455 tot 1543. Dit drieluik met het huwelijk van Jozef en Maria in een kerkinterieur maakte hij voor de kapel van de adellijke familie Colibrant.

Dit werk wordt tentoongesteld in het kader van het project ‘Vlaamse Meesters in Situ’.
Vlaamse Meesters in Situ wijst je de weg naar unieke plekken, weg van de platgetreden drukke paden. Je wordt ontvangen in kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen waar schilderijen van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke plaats. Vlaamse Meesters in Situ laat je die vaak onbekende werken ontdekken en de plekken waar ze thuishoren beleven. Een discrete scenografie omringt de meesterwerken met de juiste sfeer. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal je heel dicht bij de schilderijen en wijst je ogen naar de sublieme manieren waarop Vlaamse meesters hebben rekening gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken zijn bedoeld.

Pelgrimsboek
Op 45 locaties kan je diverse kunstwerken ontdekken op de plaats waarvoor ze destijds gemaakt werden.
Het pelgrimsboek van Vlaamse Meesters in situ geeft een mooi overzicht van alle sites per provincie. Elk werk krijgt in de vier talen een uitgebreide toelichting. Per site zijn er twee blz. voorzien en twee afbeeldingen. Op één van de afbeeldingen kleeft de bezoeker de kleurenreproductie (sticker) van het werk, die hij ontvangt telkens hij een site bezoekt. Zo wordt het Pelgrimsboek ook een verzamelboek. Ook na 30 september kan je de stickers blijven verzamelen.
Voor die sites waar geurkunstenaar Peter De Cupere een geur bij het schilderij maakte zijn er geen stickers (5-sites). Door op de kleurenafbeelding in het Pelgrimsboek te wrijven ruik je de geur die Peter De Cupere creëerde. 
Verkoopsprijs: 10 euro.

Bezoek
Vlaamse Meesters in Situ van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen.
Bezoek Vlaamse Meesters in Situ van 1 juni tot 30 september 2019 in de Sint-Gummaruskerk (di-vr 10-12 & 14-17 uur | za 14-16.30 uur| zo-ma en feestdag 14-17 uur).

Bezoek met ToPa-gids, elke zaterdag en zondag om 14.30 uur. (gratis, zonder reservering)
Alle informatie op: www.vlaamsemeestersinsitu.be

Fietslussen
Toerisme Kempen promoot in kader van Vlaamse Meesters in Situ drie nieuwe fietslussen.
www.kempen.be  (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet