Nieuwe MUG-wagen voor Heilig-Hartziekenhuis Lier

Lier: Het Heilig-Hartziekenhuis Lier stelde met trots haar nieuwe MUG-wagen voor. Deze keer werd gekozen voor een Mercedes GLS. Het nieuwe voertuig is net als de vorige een grote SUV omdat dit type voertuig laadvermogen, performantie en zichtbaarheid combineert. Het zal op korte termijn de huidige Land Rover Discovery vervangen.

MUG, wat staat voor mobiele urgentiegroep, bestaat uit een arts en verpleegkundige die gespecialiseerd zijn in de spoedgevallenzorg. In tegenstelling tot een ambulance vervoert een MUG-wagen geen patiënten en wordt voornamelijk opgeroepen bij levensbedreigende situaties. Een MUG-wagen heeft heel wat specifiek medisch materiaal aan boord zoals een hartmonitor, defibrillator, mechanische hartmassagepomp, beademingsapparatuur, infusen, medicatie, … Het doel van deze wagen en zijn gespecialiseerde eenheid is het stabiliseren van de vitale functies van de patiënt, vooraleer de ambulance deze naar het ziekenhuis vervoert. Gemiddeld rukt onze MUG-wagen een drie-tal keer uit per dag.

 “Het voertuig is, met een kostenplaatje van bijna 100.000 euro, een flinke upgrade ten opzichte van de huidige wagen. Onze absolute focus op veiligheid, maximale zichtbaarheid, een zeer stabiele baanligging en een wagen die beschikt over een zeer ruime koffer waar al het urgentiemateriaal veilig in kan worden opgeborgen, vormden de meest essentiële elementen tijdens het keuzeproces”, vertelt zorgcoördinator Tom Feyt.
Medisch diensthoofd dr. Koen De Feyter licht toe: “Onze MUG-werkgroep heeft nauw samengewerkt met ombouwer AB Technics uit Malle om tot een state-of-the-art interventievoertuig te komen. De wagen werd helemaal op maat van onze wensen omgebouwd met focus op veiligheid voor inzittenden als voor het opbergen van het medisch materiaal.” De nieuwe MUG werd op een zeer efficiënte manier ingedeeld met aandacht voor ergonomie van de gebruikers. Net zoals de huidige, beschikt de wagen over “SDS to GPS” waardoor de GPS automatisch en nauwkeurig door het hulpcentrum 112 wordt ingesteld.

Nieuwe spoedafdeling
Tijdens zijn toespraak bij de voorstelling van de nieuwe MUG-wagen maakte Koen De Feyter bekend dat het ziekenhuis plannen heeft om een nieuwe spoedafdeling te bouwen. Er werd aan een architectenbureau om de plannen uit te werken voor de bouw van de nieuwe spoedafdeling. “De nieuwe spoedafdeling wordt 30% groter en bevat aangename wachtlounges, moderne werkruimtes, gescheiden zorgstraten voor ambulante en meer kritische zorg, een eigen radiologiezaal en een ultramoderne CT-scan.”  De spoed afdeling behandelde vorig jaar om en bij de 23.000 patiënten. De bouw van de nieuwe spoed begint vermoedelijk in de loop van volgend jaar. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet