Duizenden bezoekers voor Quodam

Fotoreportage...

Berlaar: Duizenden bezoekers maakten een reisje naar de middeleeuwen. In Berlaar werd het kasteeldomein ’t Hooghuys omgetoverd tot een bruisende vijftiende-eeuwse stad.
Het kasteel opende dit jaar voor de achtste maal zijn poorten voor een nieuwe editie van Quondam. Meer dan 500 figuranten uit 12 landen lieten de bezoekers op een interactieve manier kennismaken met het leven van hun voorouders.

Quondam, wat Latijns is voor vroeger, ontving dit jaar meer dan 7.000 bezoekers. Iets minder dan vorig jaar. “Dit heeft vermoedelijk te maken met de voorspelde slechte weersomstandigheden. Gelukkig kwamen de voorspellingen niet uit en was het schitterend weer”, klinkt het bij de organisatie. “Toch zijn we tevreden daar steeds meer ouders met kinderen de weg vinden naar het evenement.

Veldslag om het Hooghuys
Net zoals in de 15e eeuw staan de steekspelen te paard en de veldslag om het Hooghuys centraal. De veldslag is voor velen het meest spectaculaire onderdeel. Enkele eenheden in middeleeuws vecht ornaat gaan elkaar te lijf in een man aan man gevecht. Tussendoor treden de boogschutters is actie. Ook oude kanonnen bulderen tijdens het gevecht. Slachtoffers bij de vleet, die gelukkig na de actie springlevend opstaan. Na het grote gevecht begint de kids battle. Alle kids gewapend met schuimrubberen buizen mogen de krijgers te lijf gaan. Alsof dat nog niet genoeg is mogen de dames in de ‘ladies battle’ de ridders te lijf gaan.
Buiten deze spectaculaire ’shows’ was er toch nog  heel wat te beleven. Je kon er rondlopen in het middeleeuwse dorp, er waren oude ambachten te zien, deelnemen aan oude volksspelen, er was een roofvogelshow, je kon een middeleeuwse herberg bezoeken, je kon er zelfs een maliënkolder kopen.

Quondam bier
Dit jaar zorgde de organisatie voor een eigen bier dat speciaal gebrouwen werd Berlaar. Van het blonde Quondam-bier werden bijna achthonderd flessen verkocht. De ganse voorraad was op.
(MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet