Lier lanceert ambitieuze rookstop campagne

Lier: Naar aanleiding van Werelddag zonder Tabak op 31 mei - een jaarlijks initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie — wordt vandaag de grootscheepse rookstopcampagne "Rookvrij Lier" aangekondigd. Tabakologen uit het Lierse, het Heilig Hartziekenhuis, met de steun van farmaceutisch bedrijf Pfizer en de Stad Lier werken hiervoor samen. Het doel is tweeledig: enerzijds voorkomen dat jongeren beginnen met roken en anderzijds zoveel mogelijk rokers overtuigen en helpen om hun sigaret voorgoed te doven. Er zijn verschillende acties gepland, gaande van groepscursussen voor rokers tot een meting van de CO-inhoud in de longen van de deelnemers aan de Pallieterjogging. Bekende Lierenaar en schepen Walter Grootaers is ambassadeur van de campagne.

Stoppen met roken betekent gezondheidswinst op elk ogenblik
Elk jaar is er op 31 mei de Werelddag zonder Tabak, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het is traditioneel een dag om stil te staan bij de gevolgen van roken en rokers te sensibiliseren. Ruim de helft van de mensen die blijven roken, sterft immers aan de gevolgen hiervan. Rokers sterven gemiddeld ongeveer 10 jaar eerder dan niet-rokers.' Algemene tabakspreventie is traditioneel gericht op minderjarigen omdat een zeer grote meerderheid van de rokers in die leeftijdsfase start en tabaksverslaafd wordt. Voorkomen dat jongeren beginnen met roken blijft uitermate belangrijk. Echter, uit recente onderzoeksgegevens weten we dat tabakspreventie niet tot minderjarigen mag beperkt worden.'

Walter Grootaers als ambassadeur
Onder de 35.000 inwoners van Lier zijn er naar schatting 7 à 8.000 rokers. Door hen te informeren en ondersteunen hopen de organisatoren rokers aan te zetten tot een rookstop. Schepen Walter Grootaers zet zijn schouders onder de rookstopcampagne in Lier en legt uit waarom: "Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Maar sinds ik gestopt ben met roken, ben ik een totaal andere mens geworden zeker op fysiek vlak!" Burgemeester Frank Boogaerts was ooit ook een verstokte roker en verklaart waarom hij gestopt is: "Ongezond voor jezelf en de omgeving, duur, verslavend, verkort je leven en kan dodelijk zijn. Niets goeds aan en absoluut te mijden dus."

Breed gedragen ambitie
`Rookvrij Lier' is een breedgedragen ambitie van verschillende actoren uit de Lierse gezondheidszorg, samen met het stadsbestuur. Het Heilig Hartziekenhuis steunt de campagne met dr. Stan Mariën en dr. Filip Hoet - beiden longarts en tabakoloog. Ook apothekers en tabakologen Bénédicte Bingé en Catherine Meurisse trekken mee aan de kar. Catherine Meurisse: "We willen voorkomen dat mensen beginnen met roken, maar we willen rokers ook helpen met hun rookstop. Stoppen met roken is immers niet evident, maar met professionele begeleiding stoppen verhoogt de slaagkansen gevoelig. Wij zijn ervan overtuigd dat deze campagne - en de acties de eraan gekoppeld zijn - rokende Lierenaars kunnen helpen om hun sigaret voor altijd te doven."

`Rookvrij Lier' is niet louter een bewustmakingscampagne rond de schadelijke gevolgen van passief en actief roken. Meurisse: "Samen willen we echt het verschil maken voor de inwoners van onze stad. Resoluut voor een 'Rookvrij Lier' dus. Vandaar ook het gevarieerde aanbod van de campagne: van een postercampagne over informatiestands op publieke plaatsen tot groepsessies met tabakologen aan een verminderd tarief. Iedereen die interesse heeft, is welkom op de rookstopactiviteiten."
Naast de steun van artsen, apothekers en tabakologen kan Lier ook rekenen op steun van farmaceutisch bedrijf Pfizer, dat zulke acties eerder al touw zette in andere steden in Vlaanderen en Wallonië. (MSL/fotobewerking MSL)

Wie meer wil weten over de rookstopcampagne 'Rookvrij Lier' kan terecht op https://www.lier.be/homepage/actie_rookvrij_lier

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet