Een wandeling met Louis Zimmer door Lier

Lier: Jos d’Haens, voorzitter van het Zimmercomité, ontwikkelde een nieuwe wandeling die u meeneemt langs de verschillende plaatsen waar Louis Zimmer belangrijke werken heeft uitgevoerd of waar hij een bijzondere band mee had.

De nieuw wandeling vertrekt op de Grote Markt aan de meridiaanlijn. In Lier is dit een bronzen plaat waar om twaalf uur zonnetijd de schaduw van de belforttoren tegenover komt te liggen. De gids geeft alle informatie hoe deze meridiaanlijn gebruikt werd om de tijd te bepalen.
Daarna gaat het richting Baron Caroly museum waar in 1958 de Wonderklok, die beschadigd terug kwam van Amerika, werd opgeslagen en hersteld in afwachting van haar nieuwe onderkomen in het Zimmerpaviljoen.
Van hier uit gaat de wandeling naar de Heilige Geeststraat waar Louis Zimmer geleeft en gewerkt heeft.
Verder gaan we via de Sint Gummaruskerk, waar Zimmer zijn loopbaan begon als klokkenmaker en café ’t Kruisken, een stamcafé van Zimmer, terug richting Zimmertoren. Eerst komen we nog langs Herberg De Paardendrink, waar Zimmer zijn dagelijks borrel gebruikte.
De wandeling eindigt met aan bezoek aan het Zimmerpaviljoen en de Zimmertoren zelf, waarna nog rustig kan nagepraat worden in café De Zimmer bij een koffie en een Liers Vlaaiken.

Nieuwe displays in het Zimmerpaviljoen

In het Zimmerpaviljoen komt je regelmatig nieuwe technologische bezienswaardigheden tegen. Vanaf heden staan er vier technologische ontwikkelingen bij. Het betreft een endomotorsonde, een nano motor, een speciaal lichtjasje en een kinderhand prothese.
De endomotorsonde werd door dr Jos d’Haens ontwikkeld als kleinstebaan ter wereld die in Amerika werd voorgesteld op het wereldcongres voor gastro enterologie. Ze werd vooral gebruikt voor het meten van de zuurtegraad en drukvariaties in het darmkanaal.
De nanomotor is in feite het gevolg van een weddenschap. In 2010 ontwikkelde dr Jos d’Haens een sneldraaiende elektromotor met een volume van 1mm² en haalde daarmee het Guinness Book of Records.
Het lichtjasje werd door dr Jos d’Haens ontwikkeld voor kinderen die aan de ziekte van Crigler-Najjar lijden.
De kinderhand prothese werd ook ontwikkeld door dr Jos d’Haens in overleg met twee professoren van de universiteit Antwerpen.
De wandeling kan geboekt worden voor groepen van minstens twintig personen en kost negen euro per deelnemer.
Meer informatie
www.zimmertoren.be  tel. 03 800 03 95 of Visit Lier www.visitlier.be tel 03 800 05 55.

(SDW-MSL /foto’s SDW)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet