Deelnemers aan het Europees kampioenschap voor Border Collies 2019

Fotoreportage...

Lier: Op het Spui werden door de FSB, Federatie Schapendrijven België, de ploegen bekend gemaakt die België zullen vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap voor Border Collies dat van 22 tot 25 augustus 2019 doorgaat in Norden, Osterwittbekfeld in Schleswig-Holstein Duitsland.
De Belgische delegatie is samengesteld uit Eliane Verboven met honden Mona en Ellis, Jacqueline Galand met Cap en Neal, Chris Caerts met Mac, Marcel Peeters met Sweep en Ghlen, Paul Wellemans met Lenz.

Marc Stubbe van de Societeit van de Schaepshoofden verwelkomde de genodigden. Hij gaf enige uitleg over het Spui en de binding die Lier heeft met schapen. Hij onderstreepte hoe de vereniging onder andere achthonderd schapen op de Grote Markt bracht tijdens de festiviteiten rond Lier achthonderd jaar stad. Sedert enige jaren loopt ook een begrazingsproject achter het Spui.

“Aan deze selectie gaat een lange reeks kwalificatie wedstrijden vooraf die doorgingen zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Uit deze wedstrijden worden de twintig besten geselecteerd. Zij gaan naar het finale weekend waar uiteindelijk acht kandidaten worden weerhouden”, legt Geert De Bolle voorzitter van het FSB uit.
“Wij hebben gekozen voor drie handlers (schapendrijvers) met twee honden en twee handlers elk met één hond”, verduidelijkt de voorzitter.

De handler die als beste uit het finale weekend is gekomen wordt Belgische Kampioen Klasse 3 2019. De eer viel dit jaar te beurt aan Eliane Verboven met haar hond Mona.

De wedstrijd
Een wedstrijd schapendrijven bestaat uit verschillende onderdelen die vlot na elkaar dienen uitgevoerd te worden. Bij elk onderdeel kan de deelnemer pinten verzamelen of verliezen.
Op een groot terrein worden gewoonlijk vijf schapen per deelnemer klaargezet op een afstand variërend tussen 350 à 500 meter van de handler.
De wedstrijd begint met de ‘outrun’. De hond loopt en een weide boog naar de schapen toe zonder deze te verstoren. Bij de ‘lift’ maakt de hond contact met de schapen zonder deze te doen schrikken. Daarna volgt de ‘fetch’ waarbij de hond de schapen via een fetchpoort naar de handler brengt. De hond zal dan de ‘drive’ inzetten waarbij de schapen door twee poorten dienen geleid te worden. De hond brengt de schapen terug naar ‘shedding ring’. Hier dient een van de schapen gescheiden te worden van de anderen. Ten slotte worden de schapen in een pen gedreven. (MSL/Foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet