Reus Goliath - een reus met twee gezichten - moet onder scanner

Fotoreportage...

Lier: Reus Goliath werd in het Heilig Hartziekenhuis opgenomen voor een scan van het hoofd. Tijdens de restauratie van het hoofd van Goliath ontdekte de restauratrice dat onder het zichtbare hoofd een tweede masker verborgen zat. Om zeker te zijn hoe het tweede masker verborgen zat was het noodzakelijk om beroep te doen op de medische beeldvorming van het Heilig Hartziekenhuis.
Zoals een gewone patiënt werd reus Goliath ingeschreven aan de balie. Vandaar ging het naar de afdeling medische beeldvorming voor een CT-scan.

Met het oog op de Lierse Ommegang in oktober 2020 namen de Gezellen het initiatief om de hoofden, de armen en de handen van de drie grote historische reuzen (Goliath 1469, de Reuzin 1482 en de Kamenierster 1604) te laten restaureren door Geneviève Hardy, deskundige ter zake. Bij de restauratie van het hoofd van Goliath deed zij een opmerkelijke ontdekking. “Ik heb bij het verwijderen van de baardharen ontdekt dat er nog een ander gezicht onder zit. Onder een dik pakket van papier bevindt zich nog een ander masker, het originele eerste masker”, aldus Hardy. “Een deel heb ik vrij gelegd maar het is vrij dun en dus niet stevig genoeg om het helemaal vrij te leggen. Mogelijk kan een röntgenonderzoek meer duidelijkheid brengen.”
De Gezellen namen hierop contact met de dienst medische beeldvorming van het Lierse Heilig Hartziekenhuis. Enthousiast verleende deze dienst haar medewerking. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet